Vies van reclame.

Het doorspoelen van tv reclame wordt binnenkort betalend, een artikel waar mijn oog op viel dankzij een aantal mentions op twitter. Hoofdrolspelers in het debat dat gevoerd werd in het Vlaams Parlement waren Telenet en VTM. Ah ja, want dat is toch de volledig markt, niet?

Telenet en VTM, die al een tijdje overhoop liggen met elkaar, besloten de rest van de commerciële markt én de consument te negeren en het idee te lanceren voor een tweede soort digibox. Eentje waar je als kijker betaalt om de reclame door te spoelen. Want op die manier kan VTM een deeltje van het digitaal- en uitgesteld kijkend publiek recupereren en aanspraak maken op de monopolie-inkomsten van Telenet. Good thinking VTM!

Intussen werd mij verteld dat het idee was om het goedkoper te maken voor degenen die reclame niet willen doorspoelen. Hoe het ook zij, is het niet interessant beste Telenet, Vlaams Parlement en VTM om de rest van de commerciële markt te impliceren in de discussie? En misschien niet alleen de media regies maar ook de creatieve bureau’s en de eindgebruiker. Of is dat te zot?

Ik ben niet vies van reclame, omwille van mijn professionele bezigheid, maar ook omdat het mij werkelijk interesseert hoe adverteerders en merken omgaan met hun consumenten. Ik kijk graag naar reclame en praat er graag over. Zowel slechte reclame als goed gemaakte reclame. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Maar wat vast staat is dat reclame mensen doen praten, doen discussiëren, doen nadenken over het aanbod.

De huidige discussie draait meer over hoe bedrijven geld kunnen verdienen of beschermen van andere partijen dan een model te zoeken dat ook handig en aanvaardbaar is voor de consument.

Misschien ben ik nogal lyrisch over reclame, maar dat nemen jullie wel met een korreltje zout zeker.

Een gedachte over “Vies van reclame.

  1. Dat gevoel ken ik. Ik heb reclame altijd analytisch bekijken, als een propagandaspel van kleuren en woorden en emoties, van mooie sprookjes en prinsen op witte paarden. Witter dan wit. Beter dan best. Nu nog lekkerder dan al die honderden vorige versies waarvan je het verschil toch niet merkt. Het is een voortdurende strijd om jezelf te heruitvinden en te differentiëren van de rest. Vandaag is het gisteren van morgen.

    Ik heb geen tv meer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s