Roadtrippin’ in the US of A, pt. I

Als ik vertel dat ik op reis vertrek krijg ik meestal de blik gevolgd door de vraag ‘is het weer naar Amerika?’. Ja, ik ben nogal verknocht aan de Verenigde Staten, zo verknocht dat ik mijn vliegangst naast mij durf neer te leggen en drie roadtrips in California te ondernemen. Aangezien de vragen steeds terugkomen dacht ik dat het misschien tijd was om tips en dergelijke neer te pennen.

Eerst de praktische zaken.

Het eerste wat je moet doen voor je trekt naar Amerika, naast een geldige paspoort aan te vragen, is ESTA aanvragen. Een fancy electronisch systeem van de Department of Homeland Security (fancy schmancy!) om in te schatten of je mentaal gezond bent om het land in te komen. Hou je vast aan sommige vragen die op het randje liggen van candid camera.

No roadtrippin’ zonder wagen, het tweede dat je best doet is dus een auto huren. Je kan dit op voorhand doen en online vroegboek deals scoren bij de grootste verhuurmaatschappijen zoals Hertz of Avis. Maar wees erop voorbereid dat er ter plaatse nog een deel kosten bijkomen van bijkomende verzekeringen tot gps. Wat je ook kan doen is bij je aankomst naar de verhuurterminal gaan en kijken of je geen last minute deals kan scoren. De meeste verhuurmaatschappijen zijn nooit fully booked, zeker niet in de hoogste klasse van wagens. Wie weet kan je dan tegen een minimale prijs in een Ford Mustang rijden.

20130526-220912.jpg Amerikanen zijn ook zeer gevoelig voor social small talk, hoe vriendelijker je bent, hoe sneller ze je ook iets gratis on top zullen meegeven. Een dankbaar gevolg om te werken tegen minimum wage en te moeten leven van tips.

Vergeet ook niet je kredietkaart limiet bij te stellen gedurende jouw vakantie. Hou er ook rekening mee dat hotels en autoverhuurmaatschappijen, vaak een deposit van jou kredietkaart afhouden. Deze tellen mee met jouw kredietlimiet, na ongeveer 4 à 6 weken krijg je deze teruggestort maar tot dan telt dit wel mee op je Visa of Mastercard.

Voor heel veel attracties, zeker themaparken, kan je je tickets op voorhand boeken online, voorkomt onaangename verrassingen als je bent aangekomen.

Ik ben verkocht aan de West Coast, tot nu toe enkel naar New York geweest aan de East Coast en ik moet zeggen dat het verschil in mentaliteit en tempo mijlenver uit elkaar ligt. West Coast is veel meer relaxed, minder gejaagd en eerlijk gezegd vind ik de mensen ook veel beleefder in pakweg San Diego dan in New York. Tips aan de East Coast ga je niet vinden bij mij, maar in deze post kan je kan een aantal tips vinden voor San Francisco en Santa Barbara.

De langste route die we tot nu toe ondernomen hebben was San Francisco – Santa Barbara – Las Vegas – Palm Springs – San Diego en een tussen uitstap naar Los Angeles. De kustlijn van California is prachtig om naast te rijden, dus vermijd de highways en neem de scenic routes. Een van de mooiste routes is de 17 Mile Drive. Het kuststadje Carmel by the Sea is zo’n pareltje waar je per ongeluk op botst. Clint Eastwood is hier de burgemeester van, dus behave! Eettip voor Carmel is 400 Degrees Gourmet Burgers and Fries. Je bestelt via tablets, zelfs de extra toppings en extra portie gebakken ajuinen, en de waitress komt ze met een brede glimlach brengen.

20130526-215427.jpg
Downtown San Francisco is heerlijk om in rond te wandelen. Wij verbleven in de Omni Hotel, een keten aan China Town en de financial district. De staff is ongelooflijk behulpzaam en staat klaar om je te helpen met alle mogelijke vragen! Je kan de straat gewoon oversteken en naar de La Boulange Bakery gaan voor een gezond ontbijt zonder donuts maar met versie grenola, koffie en croissants. In de Thai Thai in Clay Street heb ik de lekkerste gebakken rijstschotel ooit gegeten, dikke aanrader! Ik ben zot van dieren en in alle steden waar ik kom ga ik naar de zoo, San Francisco is geen uitzondering. De zoo bevindt zich naast de oceaan en is een van de grootste die ik al bezocht heb.

20130526-213551.jpg Een andere must do attractie is uiteraard The Rock . Hier moet je je tickets lang op voorhand reserveren, er werd mij aangeraden om de night tour te nemen, maar zelfs 4 maanden op voorhand was deze al uitverkocht en heb ik het moeten doen met de day tour, die niet minder spectaculair was.

20130526-213930.jpg Spijtig genoeg was het weer tijdens ons bezoek niet opperbest, van de doorkeep aan ons hotel kregen we de tip dat de zomer pas start in september. Dat is dus voor de volgende keer.

20130526-214538.jpg
De route van San Francisco naar Santa Barbara neemt een volledige dag in. Maar als je langs de kustlijn rijdt verveel je je geen seconde. Dus neem je tijd, vertrek in late ochtend en enjoy the ride. Santa Barbara is een kust/surfstad met de ene hotel naast de andere. Hier ga je geen grote hotelketens vinden maar eerder motels, maar wees gerust, ze zijn uitstekend van hygiëne en kwaliteit. Wij kozen voor de Castillo Inn at the Beach, een motel aan de kaai. Aangezien Santa Barbara vooral een handige tussenstop was tussen San Francisco en Las Vegas hebben we hier niet veel bezocht buiten de Moreton Fig Tree. Jawel, ’s werelds grootste vijgenboom. Best wel een spectaculair zicht moet ik zeggen. En vooral zeer creepy als het donker begint te worden.

20130526-215331.jpg Het dok van Santa Barbara is ’s avonds een gezellige boel om rond te wandelen en een hapje te eten. Zeker doen als je hier de tijd voor hebt. Next post: Vegas en Palm Springs.

2 gedachtes over “Roadtrippin’ in the US of A, pt. I

  1. Ik boek de auto meestal bij usareisen.de. Die hebben echt vaak mooie prijsjes. GPS is in theorie inderdaad altijd bijbetalen, en veel! Wij hebben vorige keer gewoon bij Walmart een GPS’je van 75 dollar gekocht en gaan daar nu telkens mee rondrijden. Online besteld en simpelweg af te halen.

    Jammer van het slechte weer bij San Francisco, je moet wat geluk hebben om niet met mist te zitten. Ik had onlangs enorm geluk: http://spydro.be/huwelijksreis/wp-content/gallery/21-09-2012/037.jpg 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s