Vies van reclame pt. II

Aah augustus, de Belgische zomer, festivals en niet toevallig ook de periode van de najaarspresentaties. Traditioneel gezien ook een periode waar ik persoonlijk enorm naar uit kijkExcited. Ja, omwille van mijn beroep, maar ook omdat het mij oprecht interesseert. Met welke nieuwe programma’s gaan de zenders ons in september verrassen? Welke innovaties hebben ze in petto? En hoewel je van de meeste programma’s al hebt horen waaien, waren er toch een aantal innovatieve verrassingen. Zo kondigde SBS de ‘pauzeknopreclame’ aan, stelde Medialaan Stievie Free voor en bleef het bij de VRT opvallend stil.

Innovatie of geen innovatie

Sinds een klein jaar werkt de groep samen met nieuwe aandeelhouder Telenet ook aan targeted advertising, een model dat in het Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten reeds actief is. In de aanloop daarvan kondigde SBS, regie van zenders VIER en VIJF, de ‘pauzeknopreclame’ voor. Voortaan zouden de kijkers tijdens het pauzeren van live of opgenomen programma’s, een statisch reclame boodschap krijgen. Het idee an sich, werd gepitcht door het Antwerpse reclamebureau These Days. Het debat de day after draaide vooral rond de term ‘innovatief’. Was dit nu innovatief of niet? Elke De Vilder vond van niet terwijl de mannen van Adhese dit dan weer wel vonden. Op zich ga ik niet de rest van dit blogpost opdragen aan hetzelfde debat, het is een complexe onderwerp dat niet met één blogpost uitgelegd kan worden en beide blogposts hebben gelijk. Ja het draait rond betere profilering maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan in een wereld waar elke regie de primeur wilt uitschreeuwen en de kip met het gouden ei in de eigen hoenderhok wil houden (sorry ik ben nooit sterk geweest in gezegdes). Maar er was wel één blogpost die verscheen in De Morgen, die mij enorm irriteerde. facepalmIn het artikel legt Jorrit Hermans haarfijn uit waarom hij het géén innovatief idee vond in soms nogal provocerende woorden (zoals: “Het is alleen maar een defensieve vondst waarmee klassieke media hun opdrogende reclame-inkomsten proberen te beschermen.”). Maar daar ging ik niet over discussiëren. In de laatste paragrafen in het artikel legt Jorrit uit dat reclame een verouderde begrip is waarin bedrijven hun product aan de man brengen door luid te schreeuwen. Vandaag de dag, draait het rond bedrijven die minder investeren in reclame maar die meer investeren in hun producten en daar authentiek over communiceren. Sorry Jorrit, maar wat je uitlegt komt exact hetzelfde neer op reclame maken voor je product. Noem het wat je wilt storytelling, brandstorytelling,…het komt op hetzelfde neer. Sinds wanneer is “reclame” een vieze term geworden waar mensen rond tiptoe’en? Het beoogde resultaat is niet gewijzigd ten opzichte van pakweg 10 jaar geleden. Adverteerders hebben producten die het leven van hun consumenten verbeteren en communiceren daarover. Enkel de kanalen en de manier waarop is gewijzigd, maar het blijft reclame.

Stievie Free

De gewijzigde manier van reclame brengen aan de man is grotendeels veranderd door het gewijzigde mediagebruik. Massamedia zoals televisie en radio berusten op het principe van groot bereik, massa bereik en uniforme boodschappen. Door de opkomst van onder andere internet, sociale media en online influencers zijn er nieuwe vormen van reclame ontstaan die beter geschikt zijn voor deze kanalen. De nieuwe vormen van communicatie laten toe om meer gepersonaliseerde boodschappen over te brengen. Omdat het kanaal het zo betaamt. Televisie is daarenboven verre van een klassieke media. Van alle media gebruiken is televisie kijken veruit het hardst geëvolueerd ten opzichte van het oermodel. Vergeet niet dat alle mobiele diensten zoals Netflix, Hulu, Amazon Prime, Stievie,…afgeleiden zijn van dit oermedium. Medialaan lijkt voorlopig de enige van de Vlaamse regies te zijn die het geheim van gratis content met een advertentiemodel heeft kunnen kraken. Of het rendabel is of niet zal de toekomst uitwijzen, maar het is een uitstekende start en ik stel me ernstig de vraag waarom SBS en VRT, de andere twee oorspronkelijke oprichters van het platform, nog maar überhaupt twijfelen om ermee in te stappen.

IP goes OTT

Na de storm in een glas water zou een mens nog vergeten dat er ook een Franstalig gedeelte hoort bij België. IP, de regie van zenders RTL-TVI, Plug RTL en Club RTL heeft deze week ook hun eigen OTT platform voorgesteld, RTL à l’infini. Het groepeert zowel het betalende als niet-betalende content van de groep samen in een applicatie dat werkzaam is op PC, tablet, smartphone en Samsung Smart TV’s. Samen goed voor meer dan 500 programma’s waaronder een aantal US premières die daags na de Amerikaanse première beschikbaar worden gesteld. De dag vandaag telt de dienst reeds 20.000 abonnees en vier miljoen betalende views, wat zeker niet slecht is voor een oermedium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s