Hello again Florida pt. II

Disneyworld en Orlando achter ons latende, rijden we richting Boca Raton. Boca Raton is een van de meest zuidelijke steden van Palm Beach County, Florida. Het is ook een van de meest rijke steden in South Florida, dat opvalt door tuinmannen die de hele dag lang de gigantisch brede wegen van Boca trimmen en proper houden. Voor dat we Boca Raton bereikten, hadden we nog een stop op de agenda staan: de NASA.

NASADe National Aeronautics and Space Administration werd opgericht door president Dwight Eisenhower in 1958, dit vooral in het kader van de koude oorlog met Rusland. Nadat de Russen de Sputnik missies succesvol afrondden groeide het besef bij de Amerikanen dat zij de space race wel eens kunnen verliezen. Prompt werd er vers geld aangeboord en werd NASA geboren, of beter gezegd heeft NASA haar voorloper de NACA (National Advisory Committee for Aeronautics) opgeslorpt. $100 miljoen dollar jaarbudget en 8.000 werknemers werden de hoop van het Amerikaanse volk in deze space race. De dag van vandaag werkt NASA niet louter meer met government funding maar met een groot aantal privé fundraisers.  In de John F. Kennedy space center in Florida kan je de geschiedenis van de NASA ontdekken, in raketten kruipen en worden er ook nog effectieve missies uitgevoerd. Je kan zoals altijd tickets met guided tours inbegrepen aankopen, maar in een normale ticket krijg je naast toegang tot alle bezoekers faciliteiten in de space center ook een bustour van ruim anderhalf uur naar een faciliteit naast de space center.

Om eerlijk te zijn had ik niet zoveel verwacht van een bezoek aan de space center. Ik bedoel,Astronaut iedereen heeft wel eens Tom Hanks gezien in Apollo 13, maar ik ben nooit zo geïntrigeerd geweest door de ruimte en de drang om op de maan rond te lopen. Op een vliegtuig krijg ik het al benauwd. Maar ik ben werkelijk aangenaam verrast door de rijkdom van geschiedenis die de space center biedt en de zaken die je leert tijdens een bezoek. Ok, de talloze souvenirshops moet je er wel bijnemen, deze zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het toerisme in Amerika. Maar in een van de onderdelen van de guided bustour kreeg je bijvoorbeeld een live simulatie van de dag van de lancering van de Apollo-missie. Best wel indrukwekkend om al die oude foto’s en beeldmateriaal te zien. En hoewel de aandacht vooral ging naar de successen van Amerika, was er toch ook aandacht voor de mislukte missies en was er een mooi galerij voorzien voor degenen die om het leven waren gekomen in de wedloop naar de ruimte. Het doet je toch wel iets om persoonlijke spullen van omgekomen astronauten uitgestald te zien, samen met een woordje of briefje van een naaste. Trek voor een bezoek naar de NASA Kennedy Space Center zeker een volledige dag uit, met een halve dag kom je hier niet door en is het bovenal zonde.

Terug naar Boca Raton dan maar. Na een dag rond te dwalen in space zochten we terug de natuur op in de Gumbo Limbo Nature center. De center wordt net zoals vele andere zoo’s en parken in Amerika draaiende gehouden dankzij heel veel vrijwilligers en gepensioneerden. Dit is iets wat ik altijd veel zinvoller heb gevonden dan mensen in paarse jasjes van Stadswacht te steken en ze mensen lastig te laten vallen zeg maar. Je merkt ook dat deze vrijwilligers enorm veel voldoening halen uit het werk en het contact dat ze hebben met de mensen die over de vloer komen. Aangezien we daar waren buiten de reguliere toeristenperiodes, was er niet zoveel volk en kregen we meer dan genoeg aandacht en uitleg van de werknemers.

Gumbo Limbo

Een spijtige zaak was dat de uitkijktoren met zicht op de zee under construction was en dat het pad naar een alternatieve uitkijkplaats bezaaid was met zwevende spinnen. Dezelfde spinnen die we binnenin onder een stolpje zagen met een plakkaatje van “giftig” ernaast. Eindigen deden we in Deerfield Beach en de Deerfield Pier dat een prachtig zicht gaf over de oceaan. Sinds Santa Monica beach ben ik verknocht aan piers en hoewel je voor de Deerfield pier moest betalen, gaf het polsbandje wel toegang tot middernacht.

Next stop: Key West en Fort Lauderdale.

Accommodaties & places to eat:

  • Hampton Inn in Boca Raton: moeilijk te vinden in het donker, maar wel een rustige locatie met gratis koffie en koekjes voor de bezoekers. Alleen zien dat je geen kamer met een stinkende airco hebt. Mijn review op tripadvisor vind je hier.
  • Ichiyami Buffet & Sushi: uitgehongerd belandden we in de eerste beste zaak dat we konden vinden, geen echte hoogvlieger spijtig genoeg.
  • Chow Thai: een van de beste Thai waar we gegeten hebben in Amerika, tripadvisor review lees je hier.
  • Deerfield Beach Café: heel sympathieke diner/café aan het strand van Deerfield, met een prachtig zicht en best wel lekker eten. Tripadvisor review lees je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s